Wat betekent “Eat your own dogfood”?
“Eat your own dogfood” betekent dat wat wij onze klanten adviseren, zelf ook gebruiken. Dit houdt in dat als wij een klant adviseren om een bepaald product te gebruiken voor het optimaliseren een proces, wij dit product ook zelf gebruiken voor dat proces. Een gelijke benadering kun je bedenken voor onze proposities. Als wij adviseren om adoptie volgens een bepaald proces te laten verlopen, dan zorgen we dat we dit proces ook binnen Mavention toepassen. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk de ideale combinatie van producten en processen te gebruiken, om enerzijds – voor onszelf – een optimale bedrijfsvoering te hebben en anderzijds – voor onze klanten – als voorbeeld te kunnen fungeren. Een win-win situatie.
“Eat your own dogfood”, wel een mond vol
Zeker. Anderen noemen het ook wel “Drink your own champagne”, “Ik heb hem zelf ook thuis” of “Practice what you preach”. Dogfood. Vonden we een korte en krachtige term. En klinkt ook nog eens grappig (wie eet er nou hondenvoer?). Wij noemen het dus Dogfood.
Waarom doen we dit?
Het idee achter Dogfood is dat we zelf ervaren wat er gebeurt zodra je een product of propositie in je organisatie introduceert.
Bij producten loop je tegen gebruikersproblemen, bugs, missende functionaliteit etc aan, maar doe je ook veel kennis op met betrekking tot de best-practices. Die best-practices delen we intern én met onze klanten. Hierdoor wordt een product zo optimaal mogelijk gebruikt, met zo min mogelijk problemen. De gevonden bugs en feature requests voor de missende functionaliteit worden doorgegeven aan het productteam. Die kunnen dat opnemen in hun backlog en bepalen of, hoe en hoe snel het in het product wordt ingebouwd. Hierdoor wordt het product stabieler en beter bruikbaar bij onze klanten.
Bij proposities zie je hoe je organisatie zich gedraagt als een proces wordt geïntroduceerd. Worden collega’s wel voldoende geïnformeerd, getraind en betrokken? Staakt een proces bij bepaalde acties? Of versnelt het proces de bedrijfsvoering? Volgen medewerkers de processen of blijven ze de oude manier vasthouden? Zijn er andere uitdagingen die ontstaan door het invoeren van dit proces? We krijgen dus enorm veel inzicht in hoe een propositie optimaal kan worden ingezet in een organisatie.
Kunnen we een voorbeeld geven?
Natuurlijk. We hebben Make, ons site lifecycle management tool, intern in gebruik. Make kan op een gestructureerde, repeteerbare manier sites met configuraties en content uitrollen. Goed bruikbaar bij elke organisatie die content opslaat in een SharePoint omgeving. Bij Mavention gebruiken we Make bijvoorbeeld voor het aanmaken van medewerkerdossiers, projectsites en administratiesites. Make creëert de sites, zoals wij ze hebben gedefinieerd, zodra wij ze nodig hebben.
Een ander voorbeeld is vanuit beveiligingsoogpunt. We adviseren onze klanten om bij het inloggen naast naam en wachtwoord een extra beveiliging te hanteren. Microsoft biedt hiervoor Multi Factor Authentication (MFA). Wij hebben dit geactiveerd binnen Mavention, dus elke medewerker krijgt een extra verificatieslag zodra deze zich aanmeldt. Hier loop je tegen zaken aan als hoe introduceer je dit in je organisatie? Hoe maak je iedereen bewust van de noodzaak van MFA? Hoe maak je het zo laagdrempelig mogelijk?
We gebruiken het Factor4 Index onderzoek om inzicht te krijgen in wat onze sterktes zijn en wat verbeterd zou kunnen worden in onze organisatie. Dit doen we jaarlijks om goed vinger aan de pols te houden over de positie van Mavention. Ook dit is uitstekend te gebruiken bij onze klanten. Alle veranderprocessen, adoptiestrategieën hebben hier baat bij.
Is Dogfood altijd een optie?
Dogfood passen we dus toe op al onze producten en proposities, en ook op tools, technieken en processen van andere partijen (MFA, Factor4, etc). Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo is een eindgebruikerstraining voor Office365 – een van de onderdelen van onze Learning propositie – niet heel bruikbaar bij ons. Immers, al onze collega’s kennen de ins en outs van Office365. We bepalen per product en propositie of het in onze organisatie valt in te passen. En dat is bijna altijd. Alleen als het echt geen toegevoegde waarde heeft voor Mavention nemen we het niet op in onze Dogfoodstrategie.
Nieuwsgierig?
Als je bij dit lezen nieuwsgierig bent geworden naar hoe wij Dogfood nastreven, kun je bellen naar: 070-8200231 of mailen met: Marcel. We laten het graag zien.
The post Het motto van Mavention: “Eat your own dogfood” appeared first on Mavention.